Relatiile puternice si pozitive de familie reprezinta ceva placut in sine – ne simtim bine atunci cand facem parte dintr-o familie calda si iubitoare. Dar relatiile pozitive de familie sunt importante si dintr-o multime de alte motive:

– Ii ajuta pe copii sa se simta in siguranta si sa se simta iubiti, ceea ce le ofera incredere sa exploreze lumea inconjuratoare, sa incerce noi lucruri si sa invete;

– Faciliteaza rezolvarea de probleme, rezolvarea conflictelor si respectarea diferentelor de opinie in familie;

– Le ofera copiilor abilitatile de care au nevoie pentru a isi construi si ei la randul lor relatii sanatoase.

 

Exista o multime de lucruri pe care le puteti face pentru a dezvolta relatii pozitive de familie.

 

Timp de calitate petrecut in familie

– Foloseste timpul petrecut zilnic impreuna, precum cel din timpul drumului spre scoala sau din timpul cinei, pentru a discuta si a rade;

– Evitati utilizarea dispozitivelor precum telefoane, tablete si calculatoare in timpul petrecut impreuna, astfel incat toata lumea sa isi concentreze atentia asupra a ceea ce se discuta sau se face impreuna cu ceilalti;

– Petreceti timp separat cu fiecare dintre membrii familiei, pentru a intari relatiile individuale;

– Petreceti timp impreuna cu partenerul si explicati-i copilului faptul ca este benefic pentru relatia de cuplu ca partenerii sa petreaca timp de calitate impreuna;

– Faceti in mod regulat lucruri amuzante, impreuna, ca familie, precum jocuri de societate sau plimbari in parc.

 

Comunicarea pozitiva

Comunicarea pozitiva implica ascultarea lipsita de judecata si exprimarea propriilor ganduri si emotii in mod deschis. Aceste lucruri ajuta membrii familiei sa se simta intelesi, respectati si valorizati, toate acestea intarind relatiile familiale.

– Atunci cand copilul sau partenerul doreste sa discute cu dumneavoastra, incercati sa lasati deoparte ceea ce faceti si sa ii oferiti intreaga dumneavoastra atentie. Oferiti timp celorlalti pentru a isi exprima punctele de vedere si emotiile.

– Fiti deschis/a cu privire la lucrurile dificile – precum greselile – sau oricare emotie, inclusiv furia, frustrarea, frica sau anxietatea. Este indicat sa asteptati ca membrii familiei sa se calmeze inainte de a discuta despre emotiile puternice.

– Fiti pregatiti pentru conversatii spontane. De exemplu, copilul ar putea alege sa discute despre emotiile sale in timpul baii sau in timp ce se pregateste de somn.

– Planifica discutiile dificile, in special pe cele cu adolescentii. De exemplu, relatiile sexuale, drogurile, alcoolul, banii sau dificultatile academice reprezinta adesea subiecte dificil de discutat in familie, iar a pregati dinainte principalele puncte ale discutiei poate ajuta.

– Incurajati copiii prin intermediul laudelor.

– Comunicati-le celorlalti faptul ca ii apreciati si ii iubiti.

 

Comunicarea pozitiva non-verbala

Nu toata comunicarea are loc prin intermediul cuvintelor, astfel ca e important sa acordati atentie emotiilor transmise non-verbal de catre membrii familiei. De exemplu, un adolescent este posibil sa nu isi doreasca sa discute cu dumneavoastra despre ce il supara, dar poate cauta confort si alinare prin intermediul imbratisarilor sau atingerilor fizice.

Este de asemenea important sa acordati atentie mesajelor non-verbale pe care le transmiteti dumneavoastra. De exemplu, imbratisarile, contactul vizual si sarutarile transmit mesajul ca va doriti sa fiti aproape de copil, dar un ton iritat sau o fata incruntata atunci cand sunteti impreuna cu copilul transmite mesajul ca nu va doriti sa fiti acolo.

Comunicarea pozitiva implica de asemenea si respectarea dorintei celorlalti de a nu discuta. De exemplu, pe masura ce cresc si ajung la adolescenta, copiii isi doresc mai multa intimitate si aleg sa nu va impartaseasca anumite aspecte ale vietii lor, dar puteti ramane conectati cu acestia prin activitatile zilnice si timpul petrecut impreuna.

 

Munca in echipa

Atunci cand familia lucreaza ca o echipa, fiecare se simte sprijinit si capabil sa contribuie. Munca de echipa este mai usoara atunci cand fiecare stie ce poate face, ceea ce ajuta la pastrarea unor asteptari, limite si granite clare.

– Impartiti sarcinile casnice. Chiar si copiii mici se pot bucura de sentimentul apartenentei oferit de faptul ca au contribuit la o activitate.

– Includeti copiii in luarea deciziilor cu privire la activitatile familiale si vacante. Oferiti tuturor sansa de a isi exprima opinia inainte de a lua o decizie.

– Lasati copilul sa ia anumite decizii cu privire la viata sa, in concordanta cu abilitatile si maturitatea sa. De exemplu, lasati copilul sa decida daca vrea sa mearga pe jos sau cu bicicleta la scoala.

– Creati reguli de familie impreuna care indica in mod clar felul in care membrii familiei isi doresc sa fie tratati. De exemplu: “In familia noastra, vorbim politicos unii cu altii.”. Astfel de reguli ajuta membrii familiei sa se inteleaga mai bine si fac viata de familie mai linistita.

– Lucrati impreuna pentru a rezolva problemele. Acest lucru implica ascultarea calma, luarea in considerare a optiunilor, respectarea opiniilor celorlalti, gasirea de solutii constructive si colaborarea pentru a ajunge la un compromis.

 

Aprecierea fiecarui membru al familiei

Valorizarea reciproca sta la baza unor relatii pozitive de familie.

– Manifestati-va interesul pentru vietile celorlalti. De exemplu, faceti-va timp pentru a merge la meciurile, spectacolele sau serbarile membrilor familiei.

– Includeti pe toata lumea in conversatie atunci cand discutati despre evenimentele zilei.

– Impartasiti povesti si amintiri de familie. Acestea ii pot ajuta pe copii sa aprecieze lucruri care nu sunt evidente sau care au fost uitate, precum grija pe care i-a purtat-o fratelui mai mic sora sa atunci cand el era bebelus.

– Recunoasteti diferentele, abilitatile si talentele fiecaruia si folositi punctele tari ale acestora. De exemplu, daca il laudati pe adolescentul dumneavoastra si ii multumiti pentru ajutorul oferit surorii sale mai mici la teme, acesta se va percepe pe el insusi drept o persoana grijulie si ca fiind de ajutor celorlalti.

 

Sursa: https://raisingchildren.net.au/grown-ups/family-life/routines-rituals-relationships/good-family-relationships

Traducere: Diana Dodiță