Relatia pe care o formezi cu copilul tau in primii sai ani reprezinta fundatia vietii sale de mai tarziu. Daca relatia parinte-copil timpurie este una incordata din diverse cauze, personalitatea copilului poate fi afectata.

  1. Abuzul fizic sau psihic

Unii parinti isi abuzeaza fizic copiii, in timp ce altii recurg la abuz verbal prin intermediul criticilor, tipatului sau injosirii copilului. Ambele forme de abuz sunt daunatoare pentru sanatatea copilului.

  1. Lipsa de respect

Respectul este reciproc si trebuie castigat. Ca parinte, e nevoie sa indeplinesti nevoile fizice, emotionale, sociale si spirituale ale copilului. Daca una dintre aceste nevoi nu este indeplinita, copilul poate incepe sa manifeste lipsa de respect fata de parinti, sa ii desconsidere, sa incalce regulile si sa se bazeze pe alte persoane pentru indeplinirea nevoilor si dorintelor lor.

  1. Comunicare saraca

Comunicarea saraca sau absenta comunicarii dintre copil si parinte poate fi frustranta. Aceasta poate avea la baza credinta parintelui conform careia copilul nu il asculta sau credinta copilului conform careia parintii nu il inteleg. Aceste perspective ingheata comunicarea dintre parinti si copil, ducand la furie, suferinta si amaraciune.

4, Codependenta

Unele relatii parinti-copil sunt codependente; in cadrul unor astfel de relatii se asteapta ca copilul sa fie cel care isi ingrijeste parintii, mai ales in cazul parintilor bolnavi. Astfel, copilul preia responsabilitatea de a isi face parintii fericiti, de a rezolva problemele familale si de a indeplini sarcinile casnice. In astfel de relatii se intampla ca acesti copii sa puna nevoile parintilor lor inaintea propriilor nevoi, dezvoltand astfel un tip de personalitate codependenta.

  1. Lipsa de incredere

Daca copilul face in mod repetat greseli sau este nedisciplinat, parintii pot avea dificultati in a avea incredere in acesta. Daca parintii isi doresc sa restabileasca increderea in cadrul relatiei, trebuie sa ii ofere copilului oportunitatea de a demonstra ca este demn de incredere.

A fi parinte poate fi provocator uneori. Totusi, a iti privi copilul crescand si bucurandu-se de viata aduce multe satisfactii. O relatie sanatoasa parinte-copil va poate face viata mai usoara, atat dvs., cat si copilului dvs., astfel ca e important sa depuneti efortul de a dezvolta si intari o astfel de relatie. Daca va confruntati cu probleme severe in relatia cu copilul dvs. si nu stiti cum sa le gestionati, nu ezitati sa cereti sprijinul unui psiholog.

 

Sursa: https://www.momjunction.com/articles/helpful-tips-to-strengthen-parent-child-bonding_0079667/#five-problems-that-can-ruin-parent-child-relationship

Traducere: Diana Dodiță