Mintile noastre sunt in mod constant active. Te poti uita la televizor – dar, in acelasi timp, te poti gandi la trecut, te poti ingrijora cu privire la viitor sau te poti intreba ce sa iti pregatesti pentru cina. 

Mindfulness-ul presupune concentrarea atentiei in mod exclusiv asupra a ceea ce se intampla in prezent, aici si acum. Implica de asemenea si lasarea gandurilor si a ingrijorarilor sa vina si sa plece, fara judecata.

Poti fi constient de lumea ta interioara – de exemplu, de ceea ce gandesti, de modul in care respiratia ta iti face pieptul sa se ridice sau de modul in care simti o anumita emotie la nivelul corpului. De asemenea, iti poti concentra atentia si pe ceea ce se afla in jurul tau – cum ar fi: soarele pe pielea ta, mirosul cafelei ori ciripitul pasarilor. 

Poti fi constient/a, mindfull, oriunde si cu privire la orice. De exemplu, poti fi mindful atunci cand mananci, te plimbi, asculti muzica sau pur si simplu stai asezat. 

 

Mindfulness-ul zilnic

Poti aloca timp in fiecare zi dezvoltarii si practicarii mindfulness-ului. Cu cat exersezi mai mult, cu atat vei obtine mai multe beneficii. 

Iti poti incuraja de asemenea si copilul sa practice mindfulness-ul. In multe feluri, a practica mindfulness-ul implica pur si simplu a il lasa pe copil sa faca ceea ce acesta deja face in mod natural. Copiii mici sunt in mod natural constienti, mindfull, deoarece fiecare noua experienta este interesanta pentru ei. Copiii mai mari si adolescentii pot invata, treptat, sa practice mindfulness. 

Incurajarea copilului sa fie prezent aici si acum il poate ajuta sa isi dezvolte abilitatile de a gestiona stresul, atat in prezent, cat si ca viitor adult. 

 

Exista multe modalitati in care iti poti ajuta copilul sa practice mindfulness, precum:

– coloratul (e o modalitate excelenta de a il ajuta pe copil sa ramana concentrat asupra unei sarcini)

– plimbarile in natura cu familia il pot ajuta pe copil sa devina interesat de explorarea frumusetii naturii. Copilul poate aduna frunze si mai apoi sa le examineze sau poate acorda atentie senzatiilor pe care le simte atunci cand se plimba descult pe plaja. 

– realizarea de fotografii sau desenatul a ceva interesant – precum o scoica sau o pasare – il pot ajuta pe copil sa invete sa acorde o mai mare atentie detaliilor

– ingrijirea unei plante, a unei legume sau a unui fruct il poate incuraja pe copil sa acorde atentie modului in care se dezvolta plantele din jurul sau

– ascultatul muzicii si concentrarea atentiei asupra instrumentelor sau a versurilor reprezinta de asemenea o modalitate excelenta de a il ajuta pe copil sa se concentreze asupra prezentului, fara a fi distras. 

Atunci cand practici mindfulness, te simti mai calm/a si te poti concentra mai bine. De asemenea, in momentele de stres, vei fi capabil/a sa iei o pauza, sa te relaxezi, sa vezi lucrurile mai clar si sa iei decizii mai bune. 

 

Meditatia mindfulness

Meditatia mindfulness este un tip de mindfulness ce implica un nivel ridicat de concentrare. Aceasta combina meditatia, tehnicile de respiratie si acordarea atentiei momentului prezent, pentru a te ajuta sa observi modul in care gandesti, te simti si actionezi. 

Poti practica meditatia mindfulness impreuna cu un instructor sau poti folosi aplicatiile online de meditatie mindfulness ghidata. 

Daca tu sau copilul tau incercati practica meditatiei mindfulness, este posibil  sa observi ca tu sau/si copilul tau va concentrati asupra unor ganduri negative sau suparatoare. In acest caz, ati putea incerca sa practicati acest tip de meditatie cu ajutorul unui specialist care va poate ajuta sa va intelegeti gandurile si sa va concentrati asupra lucrurilor pozitive. 

 

Dovezi in sprijinul mindfulness-ului

Exista dovezi clare care indica faptul ca practicarea mindfulness-ului poate avea beneficii pentru sanatatea adultilor. 

De exemplu, studiile sugereaza faptul ca tehnicile de reducere a stresului bazate pe mindfulness pot ajuta la reducerea stresului si la ameliorarea unor diverse probleme de sanatate mintala. De asemenea, terapia cognitiva bazata pe mindfulness este benefica in cazul persoanelor cu depresie, ajutandu-i sa dobandeasca o stare de bine si prevenind recidivele. 

A fi prezent si mai putin anxios poate imbunatati abilitatile sociale si performanta academica. De asemenea, poate ajuta persoanele sa isi gestioneze mai eficient emotiile. 

Exista cercetari ce indica faptul ca practica mindfulness-ului, in cazul copiilor si adolescentilor este utila, in special programele de mindfulness desfasurate in cadrul grupurilor. Aceste programe ajuta adolescentii sa isi reduca stresul, anxietatea si panica. Exista de asemenea dovezi ce indica faptul ca practicarea mindfulness in mod regulat poate ajuta la dezvoltarea empatiei si a compasiunii de sine a copiilor si adolescentilor. 

 

Sursa:  https://raisingchildren.net.au/school-age/health-daily-care/mental-health/mindfulness