“Experientele adverse din copilarie reprezinta evenimente potential traumatice ce pot avea efecte negative de lunga durata asupra sanatatii si starii de bine. Aceste experiente pot include maltratarea, abuzul, precum si locuitul intr-un mediu daunator dezvoltarii copilului. La randul lui, abuzul poate fi emotional, fizic sau sexual, iar provocarile din mediul familial pot include violenta din partea parintilor, abuzul de substante, boala mintala, separare parentala sau divort, incarcerarea unuia dintre parinti. Neglijarea poate fi emotionala sau fizica.

 

Cum ne influenteaza experientele adverse din copilarie sanatatea si starea de bine?

In primul rand, acestea afecteaza dezvoltarea creierului, a sistemului imunitar si a sistemului endocrin. Din cauza nivelului ridicat de stres prezent in mediul inconjurator al copilului, acesta este mai predispus sa dezvolte comportamente daunatoare pentru sanatatea sa, precum fumatul, consumul de alcool sau comportamente antisociale. Acest lucru predispune viitorul adult la a un prezenta risc ridicat de a dezvolta cancer, boli cardiovasculare, boli ale ficatului si ale plamanilor.

In ceea ce priveste sanatatea fizica, persoanele ce au trait experiente adverse in copilarie sunt, in comparatie cu persoanele ce nu au trait astfel de evenimente, de 2 ori mai predispuse la a dezvolta o boala cronica, de 3 ori mai predispuse la boli cardiace sau respiratorii si de 4 ori mai predispuse sa sufere de diabet de tip II.

Din punct de vedere al sanatatii mintale, s-a observat o legatura intre adversitatile din copilarie si utilizarea de droguri, aceasta relatie fiind cu atat mai puternica cu cat persoana a trait mai multe evenimente adverse sau cu cat relatia parinte-copil a fost una mai dificila.

O importanta modalitate de preventie, dar si de interventie consta in implementarea de programe si activitati care sa promoveze rezilienta. Dintre acestea, un impact benefic il au activitatile ce presupun suportul social, precum cluburile pentru tineri, cluburile sportive, cautarea unei persoane de incredere cu care copilul poate discuta. Toate aceste promoveaza rezilienta prin integrarea sociala a copiilor aflati in situatii de risc si oferirea de oportunitati acestora. De asemenea, practicarea mindfulness-ului ii ajuta pe copii sa constientizeze momentul prezent, sa se concentreze pe acesta fara a realiza judecati sau a reactiona. Utilizarea practicii mindfulness imbunatateste comportamentul, sanatatea fizica si sanatatea mintala.”

 

Sursa: Boullier, M., & Blair, M. (2018). Adverse childhood experiences. Paediatrics and Child Health28(3), 132-137. https://doi.org/10.1016/j.paed.2017.12.008

Traducere: Diana Dodiță