Creativitatea reprezinta un obicei al mintii de a chestiona conventionalul si de a fi deschisa catre posibilitatile surprinzatoare ale fiecarui moment si ale fiecarei experiente. 

 

Cum poate creativitatea sa ii ajute pe copii sa prospere?

Copiii (si adultii) care invata sa gandeasca intr-un mod creativ sunt mai buni la rezolvarea de probleme si gestionarea provocarilor, sunt mai fericiti, au o stare de bine mai puternica, sunt mai putini anxiosi, mai rezilienti si au un sistem imunitar mai puternic. 

Angajarea in exprimarea propriului sine intr-o maniera creativa este o practica ce incurajeaza bunastarea copilului si poate fi la fel de benefica precum petrecerea timpului in natura, nutritia sanatoasa, somnul si exercitiile fizice. Cu cat mai provocatoare au fost circumstantele prin care a trecut copilul si cu cat mai multe traume a trait, cu atat este mai important ca acesta sa fie sprijinit in gasirea de modalitati creative de auto-exprimare. 

 

Cum putem dezvolta creativitatea copiilor?

Oamenii creativi din orice domeniu – stiinta, arta, sport, inginerie, stiinte umaniste etc. – au vorbit despre experienta de a fi intr-o stare de “curgere”, de flow. Acestia povestesc ca sunt total absorbiti de activitatea lor si atat de energizati, de concentrati, incat pierd notiunea timpului, uita de foame, frig etc. Ei asociaza starea de flow cu fericirea, calmul si implinirea. 

Mai jos sunt prezentate cateva sugestii pe care parintii le pot pune in practica pentru a facilita dezvoltarea creativitatii copiilor lor:

 

Asculta si priveste

Creativitatea apare atunci cand copilul gaseste ceva care ii atrage interesul, asa ca acorda atentie curiozitatilor copilului si lucrurilor care il entuziasmeaza.

 

Ia-o treptat

In functie de temperamentul copilului si de natura relatiei, entuziasmul tau poate incuraja sau descuraja interesul copilului. Observa reactiile sale la observatiile pe care le faci si asteapta pana cand copilul este pregatit sa iti asculte sugestiile. 

 

Impartaseste-ti observatiile cu copilul

Atunci cand copilul este pregatit, discuta cu el despre cum isi poate urmari interesele si in viitor. 

 

Defineste obiective realiste, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung impreuna cu copilul

Daca copilul tau este cu adevarat interesat sa invete mai multe despre ceva, fie ca este vorba despre dinozauri, desenat sau inginerie, ajuta-l sa se gandeasca ce i-ar placea sa faca mai departe pentru a invata mai multe despre asta si ce si-ar dori sa faca in viitor in privinta acestui interes. 

 

Lasa ca obiectivele, activitatile si rezultatele sa apartina copilului

Ii poti oferi un sprijin valoros copilului, aratandu-ti interesul si entuziasmul, dar ii poti rapi copilului autonomia si simtul proprietatii daca te implici prea mult, iar mai devreme sau mai tarziu asta va dauna pasiunii sale.

 

Ajuta-l pe copil sa gaseasca activitati care se potrivesc nivelului abilitatilor sale

Pentru a simti starea de “curgere”, de flow, activitatea trebuie suficient de dificila incat sa fie perceputa drept provocatoare, dar si suficient de usoara incat sa poata fi realizata de catre copil. Daca acesta incearca ceva prea dificil pentru el, va simti frustrare, iar daca incearca ceva prea usor, se va plictisi. 

 

Asigura-te ca va primi feedback imediat si constructiv

Pentru a atinge starea de flow, ai nevoie de dovezi continue care sa iti arate ca stapanesti ceea ce faci, precum si indicatii suportive atunci cand intampini dificultati. Unele activitati implica indicatori de progres – de exemplu, daca dezvolti un joc video, vei vedea cand ceva nu merge bine – dar majoritatea activitatilor nu au astfel de indicatori. In majoritatea timpului, copilul va avea nevoie de feedback suportiv si critic din partea unui profesor, antrenor, grup de interes sau a unui expert. Copiii au nevoie sa stie cand devin mai buni la ceea ce fac si cum pot continua sa isi dezvolte abilitatile. 

 

Ofera-i copilului resursele de care are nevoie pentru auto-exprimarea creativa

Fiecare copil isi doreste sa fie ascultat, auzit si inteles, dar inca nu are abilitatile necesare pentru a isi intelege experientele dureroase si cu atat mai putin pentru a le comunica celorlalti. Prin oferirea oportunitatilor de auto-exprimare creativa – precum scrisul, pictatul, teatrul, jocurile de rol, muzica, dansul sau orice altceva – le sprijini starea de bine si sanatatea mintala.

 

Incurajeaza scoala copilului sa sprijine abilitatile creative ale copilului

 

Acorda atentie programului de somn al copilului 

Somnul este esential pentru sanatatea, fericirea, starea de bine, succesul scolar si creativitatea copilului. Daca ai un copil care este curios, creativitatea il poate tine treaz noaptea, asa ca este important sa il incurajezi sa aiba o rutina sanatoasa de somn. 

 

Creativitatea presupune mult mai mult decat a desena peisaje frumoase sau a canta la pian. Atunci cand sprijini dezvoltarea creativa a copilului, ii permiti sa prospere in moduri pe care nu ti le poti imagina sau pe care nu le poti prezice inca. 

 

Sursa: https://www.psychologytoday.com/us/blog/going-beyond-intelligence/202209/10-ways-you-can-boost-your-child-s-creative-development