Pentru a avea parte de o stare de bine si pentru a fi sanatosi din punct de vedere mintal, avem nevoie de pauze de la munca pentru a ne odihni si reincarca bateriile, iar la fel au nevoie si copiii. De la realizarea temelor, participarea la activitati extrascolare si navigarea interactiunilor sociale, copiii au o multime de activitati si ingrijorari de gestionat.
Ce este o zi de sanatate mintala?
O zi de sanatate mintala este o zi in care te relaxezi, te eliberezi de presiunile externe si ai grija de tine fara a te implica in activitati ori interactiuni cauzatoare de stres sau frustrare.
O zi de sanatate mintala pentru copii este similara celor pe care adultii si le iau de la serviciu. Copiii stau acasa in loc de a merge la scoala, pentru a isi reduce nivelul de stres, a avea grija de sanatatea lor mintala si pentru a preveni epuizarea. Astfel de zile le ofera oportunitati de a se concentra asupra reincarcarii bateriilor de energie, recuperarii in urma stresului coplesitor, eliberarii mintii si odihnirii corpului.
Este important sa tii cont de cateva aspecte cheie atunci cand decizi daca copilul tau ar trebui sa isi ia o zi de sanatate mintala:
- S-a intamplat ceva la scoala cu care copilul nu isi doreste sa se confrunte?
- S-a simtit mai anxios, suparat sau coplesit in ultima vreme?
- Tocmai a terminat un proiect major la scoala? A studiat recent pentru un examen important?
- Au avut loc schimbari semnificative sau evenimente stresante acasa? De exemplu: divort, probleme de sanatate, decesul cuiva drag, boala severa, mutare sau pierderea locului de munca a unui parinte.
- Exista ceva ce copilul isi doreste sa evite? Se simte in siguranta atunci cand merge la scoala?
- Are o multime de teme si sarcini scolare de realizat intr-o perioada scurta de timp?
Intelegerea nevoilor individuale ale copilului poate determina mai departe ceea ce faci pentru a il ajuta sa se simta mai bine, fie ca este vorba despre o zi de sanatate mintala sau de consultarea unui profesionist in domeniul sanatatii mintale.
Daca copilul isi doreste sa nu mearga la scoala pentru a iesi in oras cu prietenii sau pentru a scapa de un test, cel mai probabil ca aceste motive nu sunt valide pentru a avea o zi de sanatate mintala.
Beneficii ale zilelor de sanatate mintala pentru copii
Zilele de sanatate mintala sunt deliberat numite in acest fel incat sa elimine stigma asociata ingrijirii noastre emotionale, psihice. Existenta acestor zile atrage atentia ca este la fel de important sa avem grija de sanatatea noastra mintala precum este sa avem grija de sanatatea noastra fizica. Ele implica un timp si un spatiu dedicat luarii unei pauze de catre copil.
Epuizarea si depasirea limitelor noastre cauzeaza mai mult rau decat bine. Parintii ii pot ajuta pe copii sa recunoasca momentul in care este timpul pentru a se relaxa si elibera de presiunile externe. Zilele de sanatate mintala imbunatatesc calitatea somnului, scad nivelul de stres, imbunatatesc reglarea emotionala si relaxarea.
Ce poti face impreuna cu copilul intr-o zi de sanatate mintala?
Fiecare persoana reactioneaza diferit la stres si are moduri diferite de a il gestiona. Exploreaza o varietate de activitati impreuna cu copilul si lasa-l sa decida care sunt potrivite pentru el.
Conectare emotionala
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru copilul tau intr-o zi de sanatate mintala este sa fii prezent/a si disponibil/a. Ofera-i copilului atentia ta neabatuta si abordeaza-l cu deschidere si curiozitate. Poate ca nu va dori sa iti impartaseasca din prima ce il supara sau streseaza, asa ca este important sa fii rabdator/rabdatoare. Creeaza un spatiu sigur in care sa se simta incurajat sa impartaseasca cu tine ce il supara. Asculta-l cu atentie, evita judecatile si nu sari la concluzii atunci cand copilul iti povesteste. Lasa-l sa stie ca il intelegi si il sprijini.
O conversatie directa cu privire la gandurile si emotiile lui s-ar putea sa nu fie cea mai indicata pentru copiii mici. In schimb, pune accentual pe activitatile facute impreuna si poate vor fi mai dispusi sa se deschida fata de tine in timp ce va jucati impreuna.
Puneti-va corpurile in miscare
Exercitiile fizice fac minuni nu doar pentru sanatatea fizica, ci si pentru cea mintala. Miscarea permite corpurilor noastre sa secrete in mod natural endorfine si sa reduca eliberarea hormonilor de stres. De asemenea, protejeaza impotriva dezvoltarii depresiei si anxietatii, imbunatateste imaginea corporala si creste stima de sine.
Intreaba-l pe copil cum si-ar dori sa va puneti corpurile in miscare. Daca nu are idei, pune melodii amuzante si pur si simplu incepeti sa dansati impreuna.
Activitati creative
Fie ca este vorba despre pictat, desenat, compus sau cantat, artele creative pot fi modalitati eficiente de exprimare a gandurilor, ideilor si emotiilor. Concentrati-va pe a va distra si uitati de reguli si structura. Lasati-va imaginatia sa alerge libera.
Lasati natura sa vindece
Luati aer proaspat si iesiti la plimbare in natura. Mergeti in parc sau faceti un picnic in gradina. Daca ploua, imbracati-va potrivit si gasiti un loc acoperit in care sa puteti asculta sunetul ploii. A fi afara reduce presiunea sangvina, imbunatateste starea de bine si atentia, reduce anxietatea, depresia si hormonii de stres.
Practicati mindfulness
Meditatia poate fi dificila pentru copiii mai mici, dar realizarea de activitati calmante ii poate ajuta sa aprecieze bucuria de a fi in prezent si de a se concentra asupra acestuia.
Stai impreuna cu copilul si discutati despre senzatiile pe care le simte. Descrieti ce vedeti, auziti, mirositi, gustati sau atingeti.
Hraniti-va corpul
In timpul zilelor grabite de scoala, mesele pot fi adesea sarite sau luate in graba. In schimb, in ziua de sanatate mintala a copilului, acordati-va timp sa gatiti impreuna. Cautati retete sanatoase pentru mancarea preferata a copilului si pregatiti-o impreuna. In timp ce mancati, apreciati in mod constient aromele si texturile ingredientelor.
Ascultati muzica
Muzica este o limba ce trece dincolo de culturi si generatii. Roaga-l pe copil sa impartaseasca cu tine muzica pe care el o asculta si ii place. Ascultatul muzici reduce stresul, promoveaza relaxarea si creste nivelul de energie.
Sursa: https://www.verywellmind.com/how-to-spend-a-mental-health-day-with-your-child-6500576