Sintagma “conversatii dificile” acopera orice subiect ce poate provoca rusine, disconfort sau controverse pentru tine ori pentru copilul tau. Aceste subiecte pot duce de asemenea la dezacorduri sau conflicte intre tine si copil.

Relatiile sexuale, alcoolul, drogurile, dificultatile scolare, auto-mutilarea, secretele, munca si banii reprezinta toate subiecte pe care familiile le pot considera ca fiind dificile de adus in discutie.

Atunci cand te pregatesti pentru a le aborda, te poti simti mai increzator/oare si mai confortabil/a sa porti conversatii dificile.

 

Pregatirea pentru conversatiile dificile

Nu exista scenarii pentru subiectele si conversatiile dificile. Dar este o idee buna sa te gandesti la aceste subiecte inainte de a fi intrebat/a de copil. Gandeste-te la cateva idei cu privire la subiectele pe care le consideri dificil de discutat si exerseaza-le, pentru a fi pregatit/a atunci cand copilul tau iti adreseaza o intrebare provocatoare in cele mai neasteptate situatii.

De asemenea, este indicat sa aduci in discutie aceste subiecte inainte de a fi intrebat/a de catre copil, astfel incat acesta sa stie ca poate discuta cu tine despre orice.

 

Gestionarea conversatiilor dificile cu adolescentii

Primele reactii

  • Incearca sa ramai calm/a. Recunoaste daca te-a luat prin surprindere subiectul, dar asigura-l pe copil ca iti doresti sa discuti despre asta.
  • Asigura-te ca primul lucru pe care il spui ii transmite copilului faptul ca te simti bucuros/bucuroasa de faptul ca isi doreste sa discute despre asta cu tine. “Sunt atat de fericit/a ca ai incredere in mine pentru a te ajuta cu asta.” sau “Iti multumesc ca ai apelat la mine pentru a discuta despre asta.”
  • Asculta-l pe copil, da-i oportunitatea sa iti povesteasca ce se petrece cu el, fara a incerca sa rezolvi situatia. Adesea, adolescentii nu isi doresc ca tu sa salvezi situatia, ci vor doar sa fie ascultati.
  • Evita criticile sau judecatile. Daca ai nevoie sa te descarci, alege sa discuti cu un adult, atunci cand copilul nu este de fata.

 

Urmatorii pasi

  • Daca ai nevoie de timp pentru a te calma sau a iti aduna gandurile inainte de a purta conversatia, stabiliti un alt timp la care sa discutati. Asigura-te ca e in aceeasi zi, nu astepta pana a doua zi. S-ar putea ca adolescentul sa refuze sa mai discute cu tine despre asta.
  • Daca copilul are anumite probleme specifice pentru care are nevoie de ajutorul tau si nu esti sigur/a legat de ce sa spui, recunoaste asta. Ofera-te sa il ajuti sa gaseasca informatiile de care are nevoie – de exemplu: despre contraceptie, sexualitate, alcool si asa mai departe.
  • Daca copilul isi doreste ajutorul tau cu privire la o situatie mai dificila, sprijina-l in gasirea de solutii si luarea de decizii.
  • Daca copilul isi doreste opinia ta, spune-i perspectiva ta cu privire la situatie mai degraba decat sa ii spui ce sa faca.

 

Copilul tau devine un tanar/o tanara independent/a, cu propriile credinte, valori si opinii. Vor exista momente in care veti avea opinii diferite cu privire la subiectele provocatoare. Acest lucru este in regula. Va va oferi amandurora sansa de a va asculta si respecta perspectivele.

 

Atunci cand adolescentii refuza sa poarte conversatii dificile

Este ceva obisnuit ca adolescentii sa evite sa discute despre subiecte care pot provoca disconfort, in special atunci cand parintele este cel care deschide subiectul. Uneori e posibil sa nici nu iti dai seama ca un subiect este delicat pana nu il aduci in discutie.

Daca adolescentul nu isi doreste sa poarte conversatii dificile cu tine, ai putea incerca urmatoarele lucruri:

  • Incearca sa petreci zilnic o anumita perioada de timp discutand cu copilul tau. Adreseaza-i intrebari deschise, la care poate raspunde detaliat si lasa-l sa stie ca daca isi doreste sa discute cu tine, esti bucuros/bucuroasa sa o faci. Acest lucru te va ajuta sa ramai conectat/a cu copilul si il va face sa se simta mai confortabil sa discute cu tine despre subiectele delicate.
  • Ramai la curent cu interesele copilului tau. Acest lucru va va oferi subiecte de discutie comune si ii va demonstra copilului ca esti interesat/a de starea sa de bine.
  • Incearca sa comunici intr-o maniera diferita. Aproape intotdeauna, adolescentii prefera sa discute prin mesaje sau prin intermediul retelelor sociale. Este posibil ca adolescentul sa perceapa discutiile prin mesaje despre subiectele dificile ca fiind mai usor de realizat.
  • Daca adolescentul nu vorbeste cu tine, sugereaza-i un alt adult cu care ar putea discuta, precum o ruda, un profesor, un consilier sau un vecin. Aminteste-i ca esti bucuros/bucuroasa sa il asculti de fiecare data cand isi va dori sa vorbeasca cu tine.

 

Beneficiile conversatiilor dificile

Discutarea subiectelor dificile impreuna cu copilul reprezinta un semn ca aveti o relatie sanatoasa.

Daca ai o relatie apropiata si de incredere cu copilul tau, daca esti deschis/a, tolerant/a, nu-l judeci, nu-l critici si esti de asemenea deschis/a sa negociezi limitele, copilul se va simti mai conectat cu tine si va fi mai probabil ca acesta sa discute cu tine despre subiectele dificile atunci cand va veni timpul.

Incearca sa nu eviti purtarea de conversatii dificile cu copilul, deoarece daca faci asta, s-ar putea ca adolescentul sa ia anumite decizii ce pot avea consecinte negative asupra sa.

 

Sursa:  https://raisingchildren.net.au/teens/communicating-relationships/tough-topics/difficult-conversations-with-teens

Traducere: Diana Dodiță