Principala sarcina de dezvoltare pentru adolescent este aceea de a se desprinde de parinti si de a incepe sa fie independent, ceea ce poate face lucrurile complicate pentru parinti, deoarece adolescentii incep sa ia decizii cu privire la aspecte ce au consecinte reale, precum scoala, prietenii, condusul sau chiar consumul de substante si relatiile intime. Adolescentii nu sunt inca foarte buni la a isi regla emotiile, astfel ca sunt predispusi la asumarea de riscuri si luarea de decizii in mod impulsiv. Acest lucru inseamna ca a avea o relatie parinte-copil de incredere si sanatoasa este mai important ca niciodata. Totusi, a avea in continuare relatii apropiate nu este usor. Adolescentii sunt adesea nu foarte gratiosi atunci cand vine vorba de a respinge interactiunile cu parintii. Este important, ca parinti, sa ne aducem aminte de faptul ca adolescenta nu este o perioada usoara, dar ca va trece si ca in continuare rolul nostru de parinti este unul vital.

 

Exista cateva metode prin care ii putem sprijini pe adolescenti sa navigheze acest nou teritoriu:

  1. Asculta

Daca esti curios/oasa cu privire la ceea ce se intampla in viata adolescentului, a il intreba direct poate sa nu fie pe atat de eficient pe cat este pur si simplu ascultatul. Este mai probabil ca acestia sa se deschida si sa discute despre ceea ce li se intampla atunci cand nu se simt presati sa impartaseasca informatii.

  1. Valideaza-i sentimentele

Adesea, tendinta noastra este aceea de a rezolva problemele in locul copiilor nostri sau de a le minimiza dezamagirile. Dar a spune lucruri precum: “Ea nu era oricum potrivita pentru tine.”  dupa o despartire romantica poate fi perceput drept respingere. In schimb, arata-i adolescentului faptul ca il intelegi si empatizezi cu el prin comentarii care reflecta ceea ce el a spus, precum: “Wow, asta chiar suna dificil.”.

  1. Arata-i incredere

Adolescentii isi doresc sa fie luati in serios, in special de catre parintii lor. Cautati moduri prin care sa ii aratati adolescentului faptul ca aveti incredere in el. A ii cere o favoare arata faptul ca va puteti baza pe el. A il lasa pe copil sa stie ca aveti incredere in el ii va creste propria incredere in el.

  1. Nu te comporta excesiv de autoritar

Poti fixa in continuare regulile, dar este important ca acestea sa ii fie explicate si adolescentului. In timp ce testarea granitelor este naturala pentru adolescenti, a auzi de ce petrecerile in zilele de scoala nu sunt premise l-ar putea ajuta sa inteleaga de ce aceasta regula este una rezonabila.

  1. Ofera-i laude

Parintii tind sa ii laude pe copii mai mult atunci cand acestia sunt mai mici, dar adolescentii au si ei nevoie sa le fie dezvolatata stima de sine la fel de mult. Ei se pot comporta ca si cum sunt prea “tari” pentru a le pasa de ceea ce cred parintii despre ei, dar adevarul este ca ei inca isi doresc aprobarea parintilor. Cautarea de oportunitati de a ii incuraja si sustine este benefica pentru relatie, in special atunci cand aceasta este una incordata. 

  1. Gestioneaza-ti propriile emotii

Este usor sa ne pierdem cumpatul atunci cand adolescentul este nepoliticos, dar nu ajuta sa raspunzi la fel. Aminteste-ti ca tu esti adultul, iar el este mai putin capabil sa isi controleze emotiile si sa gandeasca logic atunci cand este furios. Numara pana la 10 sau respira adanc inainte de a raspunde. Daca amandoi sunteti prea furiosi pentru a discuta, asteptati pana veti fi mai calmi. 

  1. Faceti lucruri impreuna

Discutiile nu reprezinta singura cale de a comunica, astfel ca a petrece timp facand lucruri care va plac amandurora, precum gatitul sau vizionatul de filme, reprezinta modalitati atractive de a petrece timp impreuna. Este important ca adolescentii sa stie ca pot fi alaturi de parintii lor si sa impartaseasca experiente pozitive cu parintii fara sa isi faca griji ca acestia le vor adresa intrebari incomode.

  1. Luati masa impreuna

A lua masa impreuna ca familie reprezinta o alta modalitate de a te apropia de adolescent. Conversatiile de la masa ofera oportunitatea fiecarui membru de a discuta despre subiectele preferate. Copiii care se simt in siguranta sa discute cu parintii despre lucrurile zilnice prezinta o mai mare probabilitate de a discuta cu parintii atunci cand intampina dificultati.

  1. Observa

Este normal pentru copii sa treaca prin multiple schimbari pe parcursul maturizarii lor, dar acordati atentie sporita adolescentului daca observati schimbari majore in starea, comportamentul, nivelul de energie sau apetitul sau. Observati daca inceteaza sa se implice in activitati care ii faceau placere sau daca se izoleaza. Daca observati schimbari in modul sau zilnic de a se comporta sau interactiona, intrebati-l despre asta si incercati sa fiti suportivi, fara a il judeca. 

 

Sursa:  https://www.gottman.com/blog/tips-for-communicating-with-your-teen/