Toti copiii ajung sa traiasca la un moment dat, sub o forma sau alta, anxietatea. Ca parinți, am vrea sa ne protejam copiii de experiențele anxiogene, dar navigarea anxietatii reprezinta o componenta esentiala a vietii, ce ii va ajuta in viitor. In momentele cele mai coplesitoare, incearca sa folosesti aceste fraze simple ce il vor ajuta pe copil sa isi identifice si sa isi accepte anxietatea si mai apoi sa ii faca fata. 

 

  1. „Ai putea sa desenezi ceea ce simti?”

Desenatul, pictatul sau chiar mazgalitul cu privire la experienta anxietatii le ofera copiilor o modalitate de a isi exprima emotiile pentru atunci cand nu isi pot folosi cuvintele. 

 

  1. „Te iubesc! Esti in siguranta!”

Sa auzi ca esti si vei ramane in siguranta de la persoana pe care o iubesti cel mai mult reprezinta cel mai puternic lucru pe care il poti auzi. Anxietatea il face pe copil sa se simta ca si cum mintea si corpul lui s-ar afla in pericol. Repetarea faptului ca se afla in siguranta va ajuta la calmarea sistemului sau nervos. 

 

  1. „Hai sa ne prefacem ca umflam un balon gigantic. O sa respiram adanc si mai apoi vom umfla balonul in timp ce numaram pana la 5.”

 

Daca ii spui copilului tau sa respire adanc in mijlocul unui atac de panica, exista mari sanse ca raspunsul sa fie: „Nu pot!”. In schimb, fa din asta un joc. Prefa-te ca umfli un balon, respiratul adanc si expiratul vor ajuta la reducerea stresului.

 

  1. „O sa spun ceva si vreau ca si tu sa spui exact acelasi lucru ca mine: Pot sa fac asta.” Repeta asta de 10 ori. 

 

  1. „De ce crezi ca se intampla asta?”

Aceasta intrebare este in special utila pentru copiii mai mari, ce pot identifica motivul pentru care se simt intr-un anumit fel.

 

  1. „Ce crezi ca se va intampla in continuare?”

Daca copilul este anxios cu privire la un anumit eveniment, ajuta-l sa se gandeasca la cum vor decurge lucrurile si la ce se va intampla dupa acesta. Anxietatea face adesea ca viitorul sa dispara din mintea copilului. 

 

  1. „Suntem o echipa de neoprit.”

Separarea este un declansator puternic al anxietatii. Reasigura-l pe copil de faptul ca voi continuati sa lucrati impreuna, ca o echipa, chiar si atunci cand nu va puteti vedea unul pe celalalt. 

 

  1. „Foloseste un strigat de lupta: Sunt un luptator/o luptatoare! Sunt de neoprit!”

Actul fizic de a tipa inlocuieste frica cu endorfine. 

 

  1. „Daca felul in care te simti ar fi un monstru, cum ar arata el?”

A realiza o caracterizare a anxietatii presupune a lua un sentiment confuz si a il transforma in ceva concret, palpabil. Odata ce copiii au facut din anxietate un personaj, ei pot discuta cu o mai mare usurinta despre ingrijorarea lor. 

 

  1. „Nu mai pot de nerabdare pana cand …..”.

Entuziasmul cu privire la un eveniment, la un moment viitor este contagios.

 

  1. „Hai sa punem ingrijorarea ta pe un raft in timp ce… (ascultam cantecul tau preferat, alergam prin curte, citim o poveste). Mai apoi vom lua ingrijorarea inapoi.”
  2. „Aceasta emotie va trece. Hai sa ne facem confortabili pana atunci.”

 

  1. „Hai sa invatam mai multe despre asta.”

Lasa copilul sa isi exploreze fricile prin adresarea a cat de multe intrebari are nevoie. Cunoasterea reprezinta putere. 

 

  1. „Hai sa numaram …..”. 

Aceasta tehnica de distragere a atentiei nu necesita pregatire. Numaratul oamenilor care poarta cizme, al copiilor cu palarii sau a orice altceva necesita observatie si gandire, ambele procese distragandu-l pe copil de la anxietatea pe care o simte.

 

  1. „Am nevoie sa imi spui cand au trecut 2 minute.”

Timpul reprezinta un instrument util atunci cand copilul se simte anxios. Privitul miscarilor ceasului il ajuta pe copil sa aiba un lucru asupra caruia sa se concentreze, in afara de ceea ce se intampla in jurul sau. 

 

  1. „Inchide ochii. Imagineaza-ti ….”.

Vizualizarea reprezinta o tehnica puternica pentru usurarea durerii si a anxietatii. Ghideaza copilul in a isi imagina un loc sigur si fericit, in care se simte confortabil. Daca acesta asculta cu atentie ghidajul tau, manifestarile fizice ale anxietatii vor disparea.

 

  1. „Si eu ma simt speriat/a, nervos/oasa, anxios/anxioasa uneori. Nu este placut.” 

Empatia ajuta in majoritatea cazurilor si poate deschide calea catre o conversatie despre cum ar putea copilul sa isi depaseasca anxietatea. 

 

  1. „Hai sa scoatem lista noastra cu lucruri care ne ajuta sa ne calmam.”

 

  1. „Nu esti singur/a cu emotiile tale.”

 

  1. „Spune-mi cel mai rau lucru care s-ar putea intampla.”

Odata ce copilul si-a imaginat cel mai rau rezultat care se poate intampla din cauza ingrijorarii, discuta cu acesta despre probabilitatea ca acest lucru sa se intampla. Mai apoi, intreaba-l pe copil care este cel mai bun lucru care s-ar putea intampla. In final, intreaba-l care crede ca este lucrul care se va intampla cel mai probabil. Obiectivul este ca acesta sa invete sa gandeasca intr-o maniera cat mai precisa si mai corecta in timpul experientelor sale anxiogene.

 

  1. „Ingrijorarea este folositoare uneori.”

Acest lucru poate parea contraintuitiv, dar a scoate in evidenta de ce anxietatea este utila uneori il asigura pe copil de faptul ca nu este nimic in neregula cu el.

 

  1. „Ce spune bula ta ganditoare?”

Daca copilul tau citeste benzi desenate, atunci este familiarizat deja cu bulele din povesti si modul in care ele se schimba de-a lungul acesteia. Prin referirea la propriile ganduri din postura de observatori externi, ei pot dobandi o alta perspectiva asupra situatiei. 

 

  1. „Hai sa gasim dovezi.”

Gasirea de dovezi care sa sprijine sau sa respinga motivele de ingrijorare ale copilului il poate ajuta pe acesta sa vada daca grijile sale sunt bazate sau nu pe fapte reale. 

 

  1. „Hai sa avem o dezbatere.”

Impreuna, incercati sa gasiti aspecte pro si contra cu privire la anxietatea copilului. 

 

  1. „Care este primul lucru in privinta caruia trebuie sa ne ingrijoram?”

Anxietatea transforma adesea musuroaiele in munti. Una dintre cele mai importante strategii pentru depasirea anxietatii este sa transformi muntele in bucatele mai mici, mai usor de gestionat. Acest lucru ne ajuta sa ne dam seama ca nu intreaga experienta ne cauzeaza anxietate, ci doar una sau doua parti ale acesteia. 

 

  1. „Hai sa facem o lista cu toti oamenii pe care ii iubesti.”

Prin amintirea tuturor oamenilor pe care copilul ii iubeste, iubirea va lua locul anxietatii. 

 

  1. „Iti aduci aminte cand … ?”

Competenta naste incredere. Increderea reprima anxietatea. A iti ajuta copilul sa isi aminteasca un moment in care si-a depasit anxietatea il va ajuta sa isi aminteasca faptul ca este competent si ii va reda increderea in abilitatile sale. 

 

  1. „Sunt deja mandru/mandra de tine!”

A il asigura pe copil de faptul ca esti mandru/mandra de el, indiferent de rezultatele sale, il va ajuta sa elimine nevoia de a face ceva perfect – aceasta fiind o sursa constanta de stres pentru copii. 

 

  1. „Hai sa mergem la o plimbare.”

Miscarea si exercitiile fizice il pot ajuta pe copil sa scape de anxietate, deoarece ajuta la eliminarea energiei in exces, relaxeaza muschii si imbunatateste starea de spirit. 

 

  1. „Hai sa iti privim gandurile trecand pe langa noi.”

Invita-l pe copil sa pretinda ca gandurile lui anxioase sunt asemenea unui tren ce s-a oprit la statia de deasupra capului sau. In cateva minute, asemenea tuturor trenurilor, acesta isi va continua drumul catre urmatoarea destinatie. 

 

  1. „Sa respiram adanc.”

Incearca sa fii un model de calm pentru copil, in asa fel incat comportamentul acestuia sa il poata oglindi pe al tau. 

 

  1. „Cum te pot ajuta?” 

Lasa-l pe copil sa preia controlul situatiei si sa iti spuna ce strategii de calmare prefera sa foloseasca in aceasta situatie. 

 

  1. „Aceasta emotie va trece.” 

Adesea, copiilor li se pare ca anxietatea nu se va sfarsi niciodata. In loc sa evite sau sa inabuse ingrijorarea, aminteste-i ca in curand va fi eliberat de aceste frici, deoarece asemenea tuturor celorlalte emotii, si acestea vor trece.

 

  1. „Hai sa strangem impreuna aceasta minge anti-stres.”

 

  1. „Vad ca X este ingrijorat din nou. Hai sa il invatam sa nu se mai ingrijoreze.”

Creati impreuna un personaj care sa intruchipeze ingrijorarea si invita-l pe copil sa il ajute pe acest personaj sa nu se mai ingrijoreze atat de mult/atat de tare. 

 

  1. „Stiu ca este dificil.”

Recunoaste faptul ca situatia este dificila. Validarea ta ii va arata copilului faptul ca il respecti. 

 

  1. „Il am pe prietenul tau parfumat chiar aici.”

O jucarie de plus parfumata sau un difuzor de parfum pot ajuta la calmarea anxietatii, in special atunci cand elibereaza arome calmante. 

 

  1. „Povesteste-mi despre asta.”

Fara a il intrerupe, asculta-l pe copil povestindu-ti despre ceea ce il deranjeaza. A discuta despre ce simte ii va oferi oportunitatea de a isi procesa gandurile si de a gasi solutii care functioneaza pentru el.

 

  1. „Esti atat de curajos/curajoasa!”

Recunoaste abilitatea copilului de a gestiona situatia, acest lucru ii va da puterea de a reusi. 

 

  1. „Care este strategia de calmare pe care vrei sa o folosesti de aceasta data?”

Deoarece fiecare situatie anxiogena este diferita, ofera-i copilului oportunitatea de alege strategia de calmare pe care vrea sa o foloseasca.

 

  1. „Vom trece prin asta impreuna.”

Sprijina-l pe copil prin oferirea prezentei si ajutorului tau. Acest lucru il va ajuta sa dobandeasca  curajul necesar pentru a infrunta situatia infricosatoare pana ce aceasta va trece.

 

  1. „Ce altceva mai cunosti cu privire la X (lucrul infricosator)?”

Atunci cand copilul tau se confrunta cu o frica sau o ingrijorare constanta, informatiile il pot ajuta sa se calmeze. Cititi carti despre frica sa si invatati impreuna cat mai multe despre aceasta. Atunci cand anxietatea revine, cere-i sa isi aminteasca ce a invatat despre frica sa. Acest lucru ia puterea de frica sa si ii ofera putere copilului. 

 

  1. „Hai sa mergem in locul tau fericit.”

Vizualizarea reprezinta o strategie eficienta impotriva anxietatii. Atunci cand copilul este calm, practicati impreuna o strategie de calmare pana acesta reuseste sa o foloseasca cu succes in momentele anxiogene. 

 

  1. „De ce ai nevoie din partea mea?”

Intreaba-l pe copil ce are nevoie de la tine. Poate fi vorba de o imbratisare, de spatiu sau de o solutie. 

 

  1. „Daca emotia ta ar fi o culoare, ce culoare ar fi ea?”.

A ii cere unei persoane sa identifice ce simte in mijlocul unei experiente anxiogene reprezinta o sarcina aproape imposibila. Dar a il intreba pe copil ce culoare are emotia sa, ii ofera oportunitatea de a se gandi la ceea ce simte prin raportare la ceva simplu. Continua prin a il intreba de ce emotia respectiva are acea culoare.

 

  1. „Lasa-ma sa te tin in brate.”

Ofera-i copilului o imbratisare sau lasa-l sa stea in bratele tale. Contactul fizic ii va oferi sansa de a se relaxa si de a se simti in siguranta. 

 

  1. „Iti amintesti atunci cand ai depasit ….?”

Reamintirea unei situatii in care copilul a gestionat anxietatea cu succes ii va oferi curajul de a infrunta si situatia din prezent. 

 

  1. „Ajuta-ma sa mut acest perete.”

Exercitiul fizic, precum a impinge un perete, ajuta la eliberarea tensiunii si a emotiilor negative. 

 

  1. „Hai sa scriem o noua poveste.” 

Copilul tau are scrisa in minte o poveste despre cum vor decurge lucrurile in viitor. Acest viitor il face pe copil sa se simta anxios. Accepta povestea lor si invita-i sa dezvolte o poveste in care lucrurile se intampla altfel, iar finalul este diferit. 

 

Sursa: https://www.mother.ly/child/child-health/49-phrases-to-calm-an-anxious-child/