Copiii nostri au nevoie de iubirea, timpul si de atentia noastra nedivizata. Ca parinti, suntem cele mai importante influente asupra vietilor copiilor nostri, astfel ca ne revine sarcina de a ii ajuta sa se simta in siguranta si de a ii sprijini in dezvoltarea increderii in ei insisi.

Obiceiurile si ritualurile care devin parte obisnuita a vietii de familie vor avea cel mai mare impact. Chiar si in cele mai pline zile, ii poti arata coplului tau ca iti pasa din el prin gesturi si activitati marunte, dar cu un mare impact. Cateva practici ce pot fi integrate in cadrul rutinelor zilnice pot fi:

 

  1. Acorda-i atentie

Asculta-l in mod activ pe copil atunci cand isi doreste sa discute cu tine. Arata-i ca il asculti prin a te opri din activitatea ta si prin mentinerea contactului vizual. Impartaseste-i entuziasmul cu privire la ceea ce discutati, chiar daca e vorba despre un film pe care l-ati vazut deja de 20 de ori impreuna. Daca nu poti sa intrerupi activitatea pe care o desfasori, spune-i copilului ca veti relua conversatia mai tarziu in aceeasi zi, atunci cand ii vei putea acorda atentia ta neintrerupta.

  1. Manifesta-ti afectiunea

Ofera-i copilului imbratisari si sarutari, contactul fizic va ajuta la dezvoltarea conectarii si legaturii emotionale cu copilul.

  1. Ofera-i laude sincere

Atunci cand vine vorba de laudarea copilului, calitatea este mai importanta decat cantitatea. Comunica-i copilului atunci cand esti mandru de efortul facut de acesta, indiferent de rezultatul acestui efort. Scopul nu este de a il lauda pe copil pentru tot ceea ce face, ci acela de a recunoaste atunci cand face ceva deosebit sau atunci cand munceste pentru a isi atinge scopurile si a isi indeplini visurile.

  1. Cere-i ajutorul

Lasa-l pe copil sa te ajute cu sarcinile casnice si ofera-i sansa de a te invata cum sa faci anumite lucruri. Spune-i copilului ca apreciezi rolul lui si ajutorul in treburile casnice. Multumeste-i pentru ca ti-a explicat un cuvant la moda sau cum sa folosesti o aplicatie populara.

  1. Mergeti la plimbare impreuna

Conversatiile avute in timpul unei plimbari in aer liber pot avea un rol important in dezvoltarea conexiunii parinte-copil, iar amandoi va puteti bucura de timpul petrecut impreuna.

  1. Creati ritualuri la culcare

Timpul petrecut cu pregatirile pentru a merge la culcare reprezinta o oportunitate ideala pentru a lasa grijile deoparte si pentru conectare. Cuibariti-va impreuna si cititi cartile preferate. Creati povesti bazate pe experientele voastre de viata. Impartasiti pe rand evenimente din decursul zilei pentru care sunteti recunoscatori.

  1. Luati masa impreuna

A lua cina impreuna ofera sansa de a petrece timp impreuna ca familie fara a fi intrerupti, mai ales atunci cand faceti o regula din a nu folosi telefoanele la masa. Copiii se simt importanti si pretuiti atunci cand parintii isi arata interesul pentru ziua lor, ii adreseaza intrebari si impartasesc si ei la randul lor diverse aspecte ale zilei lor.

 

Sursa: https://childdevelopmentinfo.com/family-building/everyday-practices-to-make-your-child-feel-loved/#gs.6qsbx6

Traducere: Diana Dodiță